IV edycja Śniadania Biznesowego za nami. W spotkaniu w bibliotece z udziałem prezydenta miasta Lucjusza Nadbereżnego, starosty stalowowolskiego Janusza Zarzecznego, dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy Zofii Zielińskiej -Nędzyńskiej oraz Joanny Krypel -Cieśla z Pracowni Psychologii Biznesu w Rzeszowie - partnerów wydarzenia, wzięli udział przedstawiciele stalowowolskich firm, w tym osoby zajmujące się na co dzień rekrutacją.
Tym razem tematyka spotkania dotyczyła rekrutacji i utrzymanie pracowników. Jest to jeden z największych obecnie wyzwań działów personalnych i kadrowych w stalowowolskich i nie tylko firmach. Przedsiębiorcy, pracodawcy, a przede wszystkim osoby odpowiedzialne za rekrutację mogli pozyskać wiedzę na temat skutecznego rekrutowania pracowników do swojego przedsiębiorstwa.
W pierwszej części śniadania został zaprezentowany potencjał kadrowy powiatu stalowowolskiego. W oparciu o wyniki badania powiatów: mieleckiego, stalowowolskiego, niżańskiego, staszowskiego, sandomierskiego, tarnobrzeskiego i miasta Tarnobrzega wiedzą tą podzieliły się Panie Małgorzata Kawalec i Wioletta Pytko z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Rzeszowie.
Praktyczne porady jak skutecznie rekrutować i utrzymać pracownika omówiła Joanna Krypel – Cieśla, psycholog, Partner Biznesu w obszarze HR. Podzieliła się ona swoim doświadczeniem biznesowym zdobytym prowadząc liczne projekty w obszarze: tworzenia procesów rozwojowych, oceny kompetencji, diagnozy i rozwoju potencjału kadry menedżerskiej i specjalistycznej, a także rozwijając zespoły projektowe w zakresie kompetencji miękkich. Mówiła także
o pracy z narzędziami psychometrycznymi i właściwym rozpoznawaniu potencjału. Zdaniem Pani Joanny w każdym człowieku tkwi potencjał i ogromna siła wewnętrzna - tylko nie każdy jeszcze to odkrył.
Śniadanie Biznesowe na sali bankietowej biblioteki zakończyła krótka prezentacja potencjału studenckiego Wydziału Mechaniczno -Technologicznego Politechniki Rzeszowskiej w Stalowej Woli. Dr Andrzej Chmielowiec zachęcał gości spotkania do organizowania praktyk dla studentów. Śniadaniu towarzyszyły indywidualne konsultacje ze specjalistami oraz integracja środowiska HR.