Co mają wspólnego średniowieczni rycerze z przyprawami? Jak się okazuje całkiem sporo. Ci, którzy wyruszali na wyprawy krzyżowe przyczynili się do ich popularyzacji. Jednak nie tylko oni czerpali kulinarne inspiracje z odległych krain. Także wikingowie ze swych łupieżczych wypraw często przywozili nowe przyprawy, a w Skandynawii powstała pierwsza średniowieczna książka kucharska.
Na dietę średniowiecznych Europejczyków wpływały nie tylko odkrywane przyprawy, ale również nakazanie przez chrześcijaństwo dni postne. Ich liczba sięgała nawet 200 w przeciągu roku. Często naginano surowe zasady i do ryb zaliczono np. pływające bobry, które wyjątkowo chętnie spożywano.
O tych i innych średniowiecznych ciekawostkach dowiecie się Drodzy Czytelnicy z naszego kolejnego filmu. Podajemy w nim również przepis na ciasteczka szczęścia wg. św. Hildegardy. To wypiek kojący nerwy, przynoszący relaks i radość… A przy tym mocno przyprawiony…
____________________________
Działanie „Średniowieczne obyczaje. Kuchnia i potrawy” zrealizowano w ramach zadania „Dawno, dawno temu…odkurzamy biblioteczne półki”, w programie „Partnerstwo dla książki 2021”, dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszu Promocji Kultury, pod honorowym patronatem Lucjusza Nadbereżnego - Prezydenta Miasta Stalowej Woli.