Nadchodzą święta, a więc stoły będą uginały cię pod ciężarem potraw, a więc kolejną pozycją w cotygodniowym cyklu „o regionie”, jaką chcemy Państwu zaproponować, jest wydana przez Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie publikacja „Kuchnia lasowiacka”.
Tym razem zapraszamy na kulinarną podróż po regionie, być może zachęcimy Czytelników do przyrządzenia świątecznych wiktuałów, jakie niegdyś serwowano w naszym regionie.
Potrawy te, to proste i zdrowe dania przyrządzanie od wieków w osadach Puszczy Sandomierskiej. Chłopskie jedzenie było oparte głównie na mące, kaszach, kapuście, rybach i warzywach. Mięso gościło na stołach rzadko, przy szczególnych okazjach, jak święta, wesela, chrzciny.
Na pomysł wydania publikacji wpadł Jerzy Sudoł. On także odpowiada za redakcję. Większość przepisów pochodzi zaś od Anny Rzeszut z Baranowa Sandomierskiego, a te oparte są zaś na recepturach jej mamy - Karoliny Dudek, która przed II wojną światową służyła w kuchni u hrabiego Tarnowskiego w dzikowskim zamku.
„Kuchnia lasowiacka” to publikacja i do czytania i oglądania. Na ponad 60 stronach znalazło się kilkadziesiąt przepisów z lasowiackimi specjałami, a każdy z nich ilustruje zdjęcie potrawy. Mamy tu przepisy na chleb, zupy, potrawy jarskie, ryby, dania mięsne, surówki i sałatki, ciasta czy napoje. Pozycja dostępna jest w Czytelni Głównej: https://tiny.pl/kbcmnb-m