Sporym zainteresowaniem cieszyła się nasza ubiegłotygodniowa polecana książka z cyklu „o regionie”, czyli „Kuchnia lasowiacka”. Dziś zatem kontynuujemy temat i polecamy publikację wydaną w 2015 przez Lasowiacką Grupę Działania „Obrzędy i zwyczaje lasowiackie”.
Lasowiacy, rzadziej Lesiacy lub Lasowcy, to dawni mieszkańcy terenów Puszczy Sandomierskiej w widłach Wisły i Sanu. Posiadali oni odrębną gwarę, charakteryzującą się brakiem samogłosek nosowych oraz przejściem „u” w „j”. Początkowo nieliczni mieszkańcy byli niemal odcięci od świata i utrzymywali się prawie wyłącznie z bogactw naturalnych lasów i miejscowych roli.
Jeśli chodzi o zwyczaje, Lasowiacy znani byli z kultywowania dawnych obrzędów. Wśród zwyczajów bożonarodzeniowych charakterystyczne było śmiecenie słomą i wnoszenie sprzętów gospodarczych na dach. Oprócz typowego kolędowania praktykowano chodzenie po scodrokach w święto Trzech Króli. A jakie inne obrzędy i zwyczaje obecne były, także w codziennym życiu Lasowiaków? Znajdziemy ich sporo na 64-stronicowej publikacji, za której redakcję odpowiedzialni są trzej panowie: Piotr Pastuła, Krystian Rzemień, Jerzy Sudoł. Dowiemy się jak wyglądało świniobicie, wiejskie zabawy, życie rodzinne i relacje sąsiedzkie. A to wszystko w rozmowie z Anną Rzeszut o obrzędach i życiu Lasowiaków. Jest w książce przepis na kwas wigilijny, a także przysłowia i gusła lasowiackie.
Pozycja dostępna jest w Czytelni Głównej MBP: https://tiny.pl/dn8tb9-8